ATHENS MUSICOLOGY

Musicology Problems

Home
Studies Programme
Exams Programme
Professors
Opera Korinth Festival
Student Advice
Calendar of Events/News
Interviews/articles
Links
Contact Us
Musicology Problems

.

Ορισμένα από τα προβλήματα του κλάδου:

  • Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση το μάθημα της Μουσικής πρέπει να το διδάσκουν μόνο απόφοιτοι Α.Ε.Ι., όπως γίνεται σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αν και ισχυρίζεται ότι συμβάλλει στην Μουσική Παιδεία του τόπου, αρνείται επιμόνως να δώσει ατέλεια στους Φοιτητές των Τ.Μ.Σ. με αποτέλεσμα, η επαφή μας με τα μουσικά δρώμενα του τόπου να καθίσταται ιδιαίτερα δαπανηρή. Αντιθέτως οι φοιτητές των Τμηματικών Θεατρικών Σπουδών έχουν ατέλεια για όλα τα θέατρα.
  •  Επιτέλους, πρέπει να αναδιαρθρωθεί εκ θεμελίων το καθεστώς των Ωδείων και να προχωρήσει η θεσμοθέτηση μουσικών Ακαδημιών κατά τα πρότυπα του εξωτερικού.
  • Τότε, θα πρέπει και οι απόφοιτοι των Ακαδημιών, έπειτα από κατατακτήριες εξετάσεις (το περιεχόμενο των οποίων θα ορίζεται από τα οικεία τμήματα) να έχουν δικαίωμα εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, όπως και οι απόφοιτοι Δραματικών Σχολών έχουν δικαίωμα εισαγωγής στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών.
  • Τα μαθήματα: Μορφολογία, Ιστορία Μουσικής, Οργανολογία, Ενορχήστρωση που διδάσκονται στα Ωδεία από κατόχους του πτυχίου Αρμονίας (τι σχέση έχει με την ιστορία αυτό?), θα έπρεπε να διδάσκονται από αποφοίτους των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών. Μόνο οι Μουσικολόγοι έχουν διδαχθεί ενδελεχώς (5 χρόνια σπουδών) τα παραπάνω με το βάθος και τη σοβαρότητα που απαιτούν.

 

 

Προβλήματα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθηνών

 

    • Γιατί ρε παιδιά έχουμε μόνο ένα- ενάμισι Erasmus? Δείτε τι έχει η Κέρκυρα: http://www.uion.edu.gr/music/index.html Και καλά… Όταν οι ξένοι φοιτητές που έρχονται στην Ελλάδα ξέρουν (ορισμένοι από αυτούς) μετά βίας Αγγλικά και σχεδόν κανένας ελληνικά, εμείς γιατί πρέπει να ξέρουμε Ιταλικά για να πάμε στην Παβία και γενικότερα την οικεία γλώσσα κάθε περιοχής? Πάνε καλά? Όποιος έχει extra γλωσσικές απαιτήσεις ας μας πληρώσει και τα δίδακτρα
    • Μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 οι υποψήφιοι διδάκτορες δίδασκαν μαθήματα συναφή με το αντικείμενο του διδακτορικού τους. Την επόμενη χρονιά τους το απαγόρεψαν. Με αυτόν τον τρόπο οι υποψήφιοι διδάκτορες στερήθηκαν πρακτικής εξάσκησης και ενδεχομένως θα διδάξουν στο μέλλον δίχως προηγούμενη σχετική εμπειρία. Οι φοιτητές στερήθηκαν τον μεγάλο πλούτο μαθημάτων που είχαν την δυνατότητα να διδαχθούν. Ευελπιστούμε, η νέα πρόεδρος του Τ.Μ.Σ., η καθηγήτρια Όλυ Φράγκου-Ψυχοπαίδη να επανορθώσει τα, κατά την γνώμη μας, λάθη του παρελθόντος.
    • Η σχολή μας πρέπει επιτέλους να αποκτήσει επίσημο δυκτιακό τόπο. Πρέπει επιτέλους να μπορούμε να έχουμε σωστή και επίσημη πληροφόρηση. Τη δικαιούμαστε. Σε όλους τους διαδυκτιακούς καταλόγους μπορεί να βρει κανείς σχολές Μουσικολογίας ακόμα και στην Ταϊλάνδη, μα η Ελλάδα (όχι μόνο η Αθήνα) απουσιάζει εντελώς!!!

Τα παραπάνω δεν είναι επίσημες θέσεις του Τ.Μ.Σ. ή του συλλόγου των Φοιτητών του.