Make your own free website on Tripod.com

ATHENS MUSICOLOGY

Calendar of Events/News

Home
Studies Programme
Exams Programme
Professors
Opera Korinth Festival
Student Advice
Calendar of Events/News
Interviews/articles
Links
Contact Us
Musicology Problems

Μην περιμένετε να γίνουμε και Αθηνόραμα, αλλά κάτι θα κάνουμε για να μην πλήξετε στα πέντε χρόνια των σπουδών σας.

ΣΕΞΤΕΤΟ NOVITANGO, Τήνος 30 Ιουλίου 2005

 

 

Η συναυλία που θα δώσει στην Τήνο το σεξτέτο Novitango, έχει τίτλο Canto Alma, που σημαίνει σε μια από τις πιο εκφραστικές γλώσσες της γης, τα ισπανικά, τραγούδι της ψυχής. Παράλληλα η φωνητική εκφορά του στα ελληνικά μας παραπέμπει σε ένα γνωστό στίχο του  Οδυσσέα Ελύτη που με άλμα ωθεί στην υπέρβαση (…κάνε ένα άλμα πριν από την φθορά).

 

Το ρεπερτόριο του συνόλου προβάλλει τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ δύο μεγάλων συνθετών του A.Piazzolla και του Μάνου Χατζιδάκη,  που έτυχε να συνεργαστούν στο παρελθόν καθώς είχαν αρκετά κοινές προσεγγίσεις στο πάντρεμα της λόγιας μουσικής με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική της χώρας του.

 

Γίνεται επίσης μια σύντομη αναφορά στο έργο δύο Ιταλών συνθετών του N. Rota και N. Piovanni, που σφράγισαν την μουσική του Ιταλικού κινηματογράφου στον 20ο αιώνα.

 

Τα περισσότερα θέματα που παρουσιάζονται αυτή τη βραδιά συνθέτουν διάφορες μουσικές εικόνες μέσα από την νοσταλγική και δημιουργική διάθεση των συνθετών με θέματα όπως η λησμονιά, η μοναξιά, η επιστροφή, η ανάμνηση, κ.α.

 

 

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Βιογραφικό

 

Άρχισε τις μουσικές του σπουδές με την μητέρα του και αποφοίτησε από την τάξη της Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, παίρνοντας δίπλωμα πιάνου με άριστα και Α’ βραβείο παμψηφεί.

Ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών Βορρά και του ιδρύματος Τζίνα Μπαχάουερ, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές κοντά στους V. Latrache και F. Wibaut, στη Royal Academy of Music στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε με τα διπλώματα L.R.A.M. (Δίπλωμα διδασκαλίας πιάνου), και Performance Diploma with Merit. (Δίπλωμα Σολίστ με διάκριση).

Βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία, την Αγγλία και την Αμερική όπου τιμήθηκε με το βραβείο Michael Radick Memorial Fund που τον οδήγησε στο ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, τον Νοέμβριο το 1996, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Το New York Concert Review Magazine, τον χαρακτηρίζει Ειλικρινή μουσικό και αξιοθαύμαστο πιανίστα (J. Goldsmith), ενώ οι εμφανίσεις του στο “Athenaeum Roman” στο Βουκουρέστι σχολιάστηκαν ως το μουσικό γεγονός της χρονιάς. (P. Codreanu).

Ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια απέσπασαν τα ρεσιτάλ που έδωσε στην Ισπανία. Η εφημερίδα (Diario de Pontevedra) σε άρθρο της με υπέρτιτλο Δεξιοτεχνικό Ρεσιτάλ του πιανίστα Αναστασίου Πάππας αναφέρει: ...Η εξαιρετικά λαμπερή και δεξιοτεχνική εμφάνισή του άφησε το κοινό άφωνο.

Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων,τους Σολίστ της Πάτρας, την Camerata Budapest, την R.A.M. London Symphony Orchestra, την George Enescu Philharmonic, την Moldavia Philharmonic Cluj, την Iash Philharmonic, την Symfonieorkest Bellitoni, την Orquestra do Norte του Porto, την London Sinfonietta, τους London Soloists Chamber Orchestra και την Budapest Festival Orchestra.

Ανάμεσα στους μαέστρους που έχει συνεργαστεί ξεχωρίζουν οι: Ivan Fischer, John Georgiades, Diego Masson, Paul Nadler, Saulius Sondeckis, Emil Simon, Alexandru Lascae, Adrian Sunshine, Steven Lipsitt,  Αλέξανδρος Μυράτ, Θεόδωρος Αντωνίου.

Έχοντας μόνιμη παρουσία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχει παρουσιάσει κοντσέρτα του σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές. Για την ερμηνεία του στο κοντσέρτο του Khachaturian με την ορχήστρα των Χρωμάτων έγραψαν: …Το περίφημο αυτό κοντσέρτο έδωσε την ευκαιρία στον ταλαντούχο νέο πιανίστα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΑΠΠΑ, να δείξει τις εκπληκτικές ικανότητές του στην ερμηνεία του τόσο στρυφνού και δαιδαλώδους έργου. Λίγοι σολίστ μπορούν να αντιμετωπίσουν με τέτοιο τρόπο τους σκληρούς ανέμους που διαχέονται και κτυπούν τα δάχτυλα του πιανίστα.  (Περσεύς Αθηναίος - Ελεύθερη Ώρα)

Το 1998 και το 1999 εμφανίστηκε στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σε έργα Θάνου Μικρούτσικου και Alfred Schnittke ενώ το καλοκαίρι του 2000 εμφανίστηκε  και πάλι με την Καμεράτα στο Φεστιβάλ της Λευκάδας ερμηνεύοντας κοντσέρτα Bach σε συναυλία αφιερωμένη στα 250 χρόνια από τον θάνατό του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποίησε την πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής  του κοντσέρτου του Alfred Schnittke με την Καμεράτα και γι’ αυτή τη συναυλία η Ελευθεροτυπία έγραψε: Επιστρατεύοντας δίχως φειδώ κάθε τεχνικό τους εφόδιο και όλη τους την ευαισθησία, ο πιανίστας Αναστάσιος Πάππας και η Καμεράτα χάρισαν μια υποδειγματική ερμηνεία της οριακά πολυσυλλεκτικής και εσκεμμένα ζοφερής αυτής μουσικής.(Γιάννης Σβώλος).

Έχει ηχογραφήσει για ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως, το Τρίτο πρόγραμμα στην Ελλάδα, τον W.Q.X.R. στη Νέα Υόρκη, τον Classic FM στο Λονδίνο καθώς και για την Ελληνική και Αμερικάνικη τηλεόραση.

Το Νοέμβριο του 1999 πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία περιοδεία στην Ολλανδία, Ρουμανία και Βέλγιο ερμηνεύοντας το τρίτο κοντσέρτο του Μπετόβεν με αποτέλεσμα την επανάκλησή του τον Απρίλιο του 2000 σε Άμστερνταμ, Χάγη και Ουτρέχτη για συναυλίες με Ολλανδικές Ορχήστρες. Τον Μάιο του ιδίου έτους πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο South bank Center στο Λονδίνο με τους London Soloists Chamber Orchestra ερμηνεύοντας το πρώτο κοντσέρτο του Shostakovich και συνέπραξε με την “Orquestra do Norte” στο Πόρτο.

Το Νοέμβριο  του 2000 ερμήνευσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το κοντσέρτο του Θ. Αντωνίου για πιάνο και ορχήστρα, γραμμένο και αφιερωμένο σε αυτόν, συμπράττοντας με την London Sinfonietta στον κύκλο  "Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η πρόσφατη εμφάνισή του με την Budapest Festival Orchestra στο Μέγαρο ερμηνεύοντας το τρίτο κοντσέρτο το Μπάρτοκ σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έλαβε εξαιρετικές κριτικές.  …ο πιανίστας πρόσφερε ένα συναρπαστικό παίξιμο με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ακαριαία αντανακλαστικά και άριστα χρονισμένες κορυφώσεις. (Γιάννης Σβώλος – Ελευθεροτυπία).

…Τα επίκτητα χαρίσματα του σολίστ (ρέουσα δεξιοτεχνία, ιριδίζουσα ηχητική, έμφυτη μουσικότητα, λεπτομέρειες φραζαρίσματος, αναπνοών, παύσεων και χρωματισμών, πρόδιδαν την ύπαρξη ενός ελκυστικότατα προσωπικού οράματος. (Γιώργος Λεωτσάκος).

 

Αλεξάνδρα Νομίδου

 

 

 

 

Η Αλεξάνδρα Νομίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε σε ηλικία 6 χρονών τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Αθηνών απ` όπου αποφοίτησε με πρώτο βραβείο παμψηφεί στο πιάνο και την μουσική δωματίου. Ξεκίνησε την μουσική της καριέρα στην Ελλάδα σαν σολίστ και σαν ντούο με την αδελφή της βιολοντσελίστρια.

 

Με υποτροφία του Γαλλικού κράτους εγκαταστάθηκε εν συνεχεία στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στους καθηγητές Pierre Sancan και Yvonne Lefebure. Παράλληλα παρακολούθησε ανώτερα μαθήματα με τονYevgueni Malinin και την Aline Fidler. Yστερα απο πρόσκληση με υποτροφία, συμμετείχε στα σεμινάρια του Leon Fleischer και του Peter Serkin στο φημισμένο Tanglewood Music Center στις Η.Π.Α.

 

Πολύ νέα άρχισε την καλλιτεχνική της καριέρα με εμφανίσεις στην Γαλλία (Salle Gaveau, Festival Estival de Paris, Festival dAutomne, Menton, Lyon, Nice…), Αγγλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Τουρκία, Βραζιλία, Η.Π.Α. και συνέπραξε επανειλημμένα σαν σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, την Ορχήστρα Δωματίου της Νορβηγίας.

 

Επίσης δημιούργησε τον ρόλο της Clara Schumann– πιανίστριας στο μουσικο- θεατρικό έργο  Les Chants de lAube , βασισμένο στην αλληλογραφία του Robert και της Clara Schumann, το οποίο παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Ελβετίας.

 

Έχει ηχογραφήσει για την ΕΜΙ δύο δίσκους με έργα Schumann, Schubert, Brahms και Ravel που απέσπασαν πολύ κολακευτικές κριτικές.

 

 

Αποσπάσματα απο κριτικές

 

Αυτή η νεαρή πιανίστα μας κατακτά μονομιάς με την θαυμαστή ωριμότητα της απόδοσής της, με την διαύγεια της τεχνικής της και με μιά γλυκύτητα του ήχου της αντάξια του Kempff...

                                                                                              Diapason

 

Οι παιδικές σκηνές του Schumann τραγουδούν κάτω απο τα δάχτυλά της με μία πραγματική απόλαυση...

                                                                                              Tlrama

 

Μία αντίληψη εντελώς φυσική του ρουμπάτο....στα εξαιρετικά απαιτητικά πρελούδια του Scriabin , η ισορροπία μεταξύ ποίησης και δύναμης έφτασε την τελειότητα.Και εδώ όπως και στο Andante spianato et grande polonaise brillante του Chopin,η ροή διατηρήθηκε υπέροχα ως το τέλος, όπου η άψογη τεχνική της την οδήγησε θριαμβευτικά σε ένα θυελλώδες φινάλε.

 

                                                                                             The Times

 

Οι παιδικές σκηνές, οι πεταλούδες, και οι χοροί των φίλων του Δαυίδ, ερμηνεύτηκαν από μία καλλιτέχνιδα με εξαιρετικό ταλέντο.

                                                                                             Magazine Hebdo

 

Μία ώρα μεγάλης μουσικής. Μία εξαιρετική στιγμή...Απερίγραπτη η ομορφιά της ερμηνείας της. Μία τέχνη φτιαγμένη απο μία έξοχη τεχνική, εξυπνάδα, ευαισθησία, λεπτότητα έκφρασης και ταυτόχρονα δύναμη, απερίγραπτο.

                                                                                             Les Echos du Touquet

 

Στο Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 του Λιστ, μαέστρος και σολίστ καθήλωσαν την προσοχή μας απο την πρώτη νότα ως την τελευταία... Ρέουσα μουσικότητα, λαμπερός ήχος, καθαρότατο παίξιμο..., φρονιμότατα πρόβαλε τον εσωτερικό λυρισμό του έργου, δίχως ν` αποδυναμώνει την αντίθεση που συνιστά με τις εξωστρεφέστερες, δεξιοτεχνικές πλευρές του.

 

                                                                                            Επικαιρότητα

 

Στην Αλεξάνδρα Νομίδου αναγνωρίσαμε τη μεγάλη πιανίστα. Σπάνια μουσικότητα και ευρύτητα στη γραμμή..., εντυπωσιακή τεχνική..., ο ήχος της βαθύς και εμπλουτισμένος με αποχρώσεις ήταν διαυγής και ευέλικτος, χειμαρρώδης ή αιθέριος.

 

                                                                                            Η Καθημερινή

 

Για το μουσικοθεατρικό έργο  Robert et Clara Schumann 

 

Η μουσική παρουσιάζεται σαν ένας άλλος ερωτικός διάλογος εκφραζόμενος με μαεστρία απο την Αλεξάνδρα Νομίδου, εξαιρετική πιανίστα, πλημμυρισμένη και η ίδια απο αγάπη προς τον Schumann.

                                                                                          La Tribune Le Progrs

 

Το κλειδί του παραδείσου βρίσκεται στα χέρια της Αλεξάνδρας Νομίδου, Κλάρα- πιανίστρια, που θα σας κάνει να ξαναζήσετε τα έργα του μάγου συνθέτη...

 

                                                                                          L’Express

 

 

 

IONIAN CONCERTS

Όταν η Κέρκυρα παίζει Μουσική 

Αυτό το καλοκαίρι η Κέρκυρα αναδεικνύει το συγκριτικό της πλεονέκτημα, το στοιχείο βάσει του οποίου την αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Η Κέρκυρα φέτος “βάζει τα καλά της” και παίζει μουσική φιλοξενώντας το Διεθνές Φεστιβάλ IONIAN CONCERTS.  

 

Το φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, το Δήμο Κερκυραίων, το Melos Brass και το Bowling Green State University στο πλαίσιο της 3ης Θερινής Ακαδημίας, παρουσιάζει ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και θα φιλοξενήσει 31 συναυλίες κλασσικής, έντεχνης, τζαζ και ηλεκτρονικής μουσικής.  

 

Τα IONIAN CONCERTS είναι στην ουσία μία γιορτή, είναι η κατάληξη μις μεγάλης μουσικής συνεύρεσης, της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας. Διάσημοι μουσικοί από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα συναντώνται φέτος στην Κέρκυρα με φοιτητές απ’ όλη την Ευρώπη για μία σειρά σεμιναρίων, διαλέξεων και συζητήσεων με θέμα τη μουσική και για μία σειρά συναυλιών από την πρώτη έως και την τελευταία μέρα του Ιουλίου.  

 

Οι συναυλίες συνδυάζουν εξαιρετικά ποιοτική μουσική με ιδιαίτερους – ιστορικούς  χώρους όπως ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου -μέσα στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας- η πλατεία Δημαρχείου, η Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα και η αίθουσα τελετών της Ιόνιας Ακαδημίας και υπόσχονται ανεπανάληπτες μουσικές εμπειρίες υψηλού επιπέδου στην καλοκαιρινή ατμόσφαιρα του νησιού.  

 

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων συνθετών ερμηνευμένα από σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως oι δεξιοτέχνες πιανίστες Maxim Mogilewsky και Svetlana Smolina, o βιολίστας Csaba Erdelyi, ο Αμερικανός τρομπετίστας James Thompson, ο Ολλανδός τρομπονίστας Ben van Dijk, η αμερικανίδα jazz τραγουδίστρια Katharine Cartwright, οι δικοί μας Melos Brass, οι τζαζίστες Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Βασίλης Ρακόπουλος, το κουαρτέτο σαξοφώνων ΑΚΡΟΑΜΑ, το Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων και άλλοι πολλοί.  

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης  το multimedia show που θα παρουσιαστεί στις 26 Ιουλίου. Μια μοναδική παράσταση του πολυσυζητημένου John Sampen, που θεωρείται σήμερα ως ο καλύτερος ερμηνευτής κλασσικού σαξοφώνου στον κόσμο και του εξαιρετικού συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Mark Bunce.   Ξεχωριστές μουσικές, ξεχωριστοί χώροι σε ένα από τα ομορφότερα και πιο μουσικά νησιά της χώρας μας, μας περιμένουν αυτό το καλοκαίρι και μας υπόσχονται εμπειρίες αισθήσεων και ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα.   

 

 www.corfufestival.gr

ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟ!
 
Βρήκαμε ένα κατάστημα όπου μπορεί κανείς να ανταλλάξει ή να πουλήσει το παλιό του υπολογιστή και γενικά hardaware αλλά και software! Νομίζουμε είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Οκ, αν ενδιαφέρεται κανείς... www.elx.gr

Σχόλια φίλων του
Athens Musicology
 
  • I anoixti prova tis Orxistras tou Dimou Athinaion me ton Xristodoulou
    itan
    ekpliktiki empeiria!

    Anamenoume me anipomonisia analogi sinexeia!!!            Α.Φ.